koh tao mijn favoriete eiland in thailand en één van de mooiste eilanden van azië

Reisdagboek #31: Koh Tao, het paradijs van Thailand

Gepubliceerd op: 28-08-2016

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. We zijn weer aanbeland op een plekje in Azië waar ik werkelijk waar spontaan verliefd op ben geworden. De lijst met mooiste plekken in Azië groeit en groeit en blijft groeien. Zoals je in het vorige dagboek hebt kunnen lezen vertrokken we afgelopen maandag vanaf het eiland Koh Samui naar Koh Tao. Het onderwaterparadijs van Thailand. Ondertussen zijn we hier alweer bijna een week en hebben we genoeg om over te vertellen. Maar ook vooral genoeg om te laten zien. Want ow my, wat is Koh Tao een fotogeniek eiland! Kijk je mee?

Koh Tao Thailand

Op maandag worden we in de ochtend opgepikt bij ons guesthouse op Koh Samui, K.T. Residence, voor de boot van elf uur. Zoals wel vaker in Azië zijn we veel te vroeg bij de haven én blijkt als klap op de vuurpijl de boot ook nog eens behoorlijk vertraging te hebben. Gelukkig zijn we daar zo onderhand wel aangewend! Iets voor twaalf uur vertrekt de boot dan eindelijk. Een tocht van ruim drie uur waarbij we op het dek van de boot zitten. Pratend met andere reizigers, zonnend en genietend van een koud biertje. We hebben wel eens vervelendere reisdagen gehad kan ik je vertellen. Aan het einde van de middag checken we in in ons “huis” voor de komende twee nachten bij Koh Tao Garden Resort. Een fijne, ietwat oude bungalow met eigen badkamer en terras op slechts een minuut lopen van de haven en genoeg fijne barretjes en restaurants (lees: streedfood :D).

Welcome to Koh Tao Thailand

Koh Tao Garden Resort Thailand

De volgende dag besluiten we om lopend de omgeving wat te verkennen en gaan we op zoek naar een nieuwe slaapplaats voor de komende nachten. Onze bungalow op Koh Tao blijkt namelijk volgeboekt en hoewel het huisje ons het echte “eilandgevoel” geeft zijn we er niet helemaal rouwig om. Wat een benauwd hok haha! We slenteren over het bekende strand van Koh Tao, Sairee Beach, en vinden na niet lang zoeken een gigantische kamer mét een immens balkon waar we morgen in kunnen checken. Owja, en we betalen hier 600 baht per nacht voor. Dat is omgerekend zo’n vijftien euro 😉

Sairee beach Koh Tao ThailandOp woensdag checken we vroeg in de ochtend uit bij Koh Tao Garden Resort en lopen we, in de bloedhitte, naar Sairee Beach. Hoewel het volgens Google Maps maar een kilometer lopen is, komen we kapot – en vooral behoorlijk zwetend – aan op Sairee Beach. Eerst een koude douche dus en dan kan het avontuur op Koh Tao beginnen. Voor de komende twee dagen huren we een scooter om het eiland te verkennen. En hoewel Koh Tao erom bekend staat dat het niet het veiligste eiland is om scooter te rijden kan ik je vertellen dat we het zonder kleerscheuren hebben overleefd 😉

Viewpoints op Koh Tao

Ons eerste doel van vandaag is om een aantal viewpoints te bezoeken in het noorden van het eiland. Vanaf hier schijn je en geweldig uitzicht te hebben over verschillende baaien. Na een doodenge tocht op de scooter (lees: de weggetjes, als je het al weggetjes kunt noemen want de meesten bestaan enkel uit zand en wat hobbels en bobbels, zijn zo ontzettend stijl dat ik zelfs een keer moet afstappen om er voor te zorgen dat we niet weer naar beneden rollen) komen we aan op een kruispunt waar we drie opties hebben. Als eerste kiezen we voor Mango Bay Viewpoint, maar een Nederlandse jongen die ons tegemoet komt rennen (juist, er zijn dus echt mensen die het in hun hoofd halen om met dit weer te gaan hardlopen) geeft al snel aan dat we 100 baht per persoon moeten betalen voor het uitzichtpunt. Dat gaan wij als “arme backpackers” niet betalen voor een uitzicht over Koh Tao natuurlijk. Dan maar naar optie twee. Ook hier worden we niet vrolijker, want ook hier wordt 100 baht per persoon gevraagd. We zijn er nog steeds niet over uit of het allemaal legaal is of dat het een “tourist scam” is, maar stug doorlopen werkt deze keer in ieder geval niet. Wederom geen succes dus. Uiteindelijk besluiten we om de andere kant op de lopen en komen we aan bij Skyview, een uitzichtpunt waar ze druk aan het bouwen zijn, maar waar we wel mogen genieten van het uitzicht mits we een veel te duur drankje kopen. Alles beter dan 100 baht per persoon in ieder geval 😉 En zo kunnen we toch nog genieten van een viewpoint op Koh Tao.

dagboek-ko-tao-8

viewpoint Koh Tao

Waarom moet je OVERAL voor betalen op Koh Tao?!

Ook de volgende dag trekken we er op uit op onze scooter en begeven we onszelf wederom op een aantal behoorlijk gevaarlijk uitziende weggetjes. Ik wil niemand laten schrikken, maar voor het eerst in bijna acht maanden zien we zelfs een toerist vallen met de scooter. Oeps! Gelukkig blijkt er – op een paar schrammen na – niets aan de hand te zijn, maar schrikken is het wel. Vandaag staat een uitzicht over het beroemde eiland Nangyuan op de planning. En hoewel het best mooi is om uit te kijken op de prachtige eilanden is dit niet helemaal ons ding. We rijden daarom al snel verder naar het zuiden van het eiland waar we op zoek gaan naar het John Suwan viewpoint.

Nangyuan viewpoint Koh Tao Thailand

Aangekomen in de buurt van het John Suwan viewpoint blijkt ook hier weer dat we moeten betalen, 50 baht per persoon. Aangezien we al een aantal dingen hebben geskipd besluiten we hier toch naartoe te gaan. Het uitzicht beloofd namelijk spectaculair te zijn! Na onze scooter te hebben geparkeerd en de eerste meters te voet te hebben afgelegd blijkt echte dat we nóg eens 50 baht per persoon moeten betalen. De eerste keer blijkt namelijk voor het strand te zijn, Freedom Beach, maar daar willen we helemaal niet naartoe! Chagrijnig besluit Erick om terug te lopen en op hoge poten haalt hij de eerste betaalde 100 baht weer terug. We gaan toch niet betalen voor iets waar we niet naartoe gaan!? Werkelijk waar, Koh Tao is heer-lijk (met een hoofdletter H!), maar het is idioot wat ze overal voor vragen tijdens het hoogseizoen. Na een klim van wat volgens de meneer vijf minuten zou moeten duren, maar eerder twintig minuten duurt, komen we aan op het viewpoint. En wauw! Wat is het mooi. Samen met zes andere backpackers genieten we ( oké ik iets minder, want ik ben veel te bang dat er iemand naar beneden stort) van de uitzichten en worden de nodige (lees: tientallen) foto’s gemaakt.

John Suwan vietpoint Koh Tao Thailand

Na een nog engere tocht weer naar beneden stappen we wederom op de scooter en sluiten we deze heerlijke, maar vermoeiende, dag af met een uurtje strand. Sairee beach it is.!

Sairee Beach Koh Tao Thailand

Benzine te koop!

Op vrijdagochtend levert Erick de scooter weer in en dat levert nog een aardig avontuur op. De dag ervoor maakten we een domme inschattingsfout en gooiden we de tank van de scooter vol. Achteraf bleek dit behoorlijk onnodig, want we rollen gewoon van de bergen af haha en we mogen de scooter met lege tank weer inleveren. 100 Baht “down the drain” dus zou je denken. Maar we zijn niet voor niets backpackers natuurlijk 😉 Wanneer Erick aan de jongen van de scooterverhuur vraagt of hij niet wat bahts terug kan krijgen voor de benzine aarzelt hij geen moment en wordt zonder moeite de tank leeggehaald. Daar staat Erick dan met drie flessen benzine haha. Wat moeten we daar nou weer mee!? Gelukkig heeft Erick al snel een geniaal idee en loopt ie zonder aarzelen een restaurantje binnen waar ‘ie de benzine verkoopt aan een Thais vrouwtje voor 50 baht. Iedereen blij! 😀

De rest van de dag maken we plannen voor de komende tijd. We zijn er nog steeds niet over uit, dus binnenkort meer hierover en koelen we af in de zee terwijl we genieten van de zon die onder gaat.

Zonsondergang Koh Tao Thailand

Boottrip Koh Tao

Zaterdag is het dan eindelijk tijd voor een boottour rond het eiland en een bezoek aan het beroemde Nangyuan eiland. De enige plek op aarde waar je drie eilanden vindt die met elkaar verbonden zijn door één strand. Samen met een Duits stel en twee Nederlandse meiden stappen we, een half uur eerder! dan gepland, op de boot. We zijn flink op zoek gegaan naar een goede prijs hiervoor en hebben uiteindelijk 400 baht per persoon betaald voor een trip langs twee snorkelpunten en Nangyuan eiland. Al snel blijkt echter dat er waarschijnlijk niet genoeg mensen waren voor deze opties, want we stoppen op vijf plekken om te snorkelen én krijgen gewoon eten aan boord. Lucky us!

Hoewel Koh Tao bekend staat als hét snorkel- en duikparadijs van Thailand is het snorkelen mooi, maar zeker niet het mooiste dat we hebben gezien. Wat dat betreft winnen de Perhentian eilanden in Maleisië en de Gili eilanden in Indonesië het zeker van Koh Tao. Toch vermaken we ons prima, worden we onwijs bruin owja, en vermink ik mezelf door al zwemmend met mijn voet tegen een rots met schelpen aan te trappen. Au!

De laatste stop van de dag is Nangyuan eiland. Eigenlijk de voornaamste reden voor het doen van deze tour. De eilanden zijn prachtig, maar ook wel een beetje ongemakkelijk. Plastic is er verboden (jeej!), maar dit betekent ook dat je geen water mee kunt nemen naar het beroemde viewpoint en ook op je handdoek op het strand liggen mag niet. Het viewpoint met zicht over het beroemde strand dat de drie eilanden met elkaar verbindt is magisch, maar tegelijkertijd bloedheet waardoor we het na twee minuten voorgezien houden haha. Hierna genieten we van een koud drankje met onze nieuwe Duitse vrienden en gaan onze snorkels weer op voor een duik in de Japanese Garden, één van de mooiste snorkelspots van Koh Tao. Alleen vandaag even niet blijkbaar, want op een paar mooie vissen na zien we weinig bijzonders. Jammer dan.

Nangyuan viewpoint Koh Tao Thailand

What’s next?

Vandaag moeten we er echt aan geloven en brengen we onze laatste dag door op Koh Tao. Hoewel ik met liefde nog wat langer zou willen blijven, hebben we alles wat we wilden zien wel gezien en wachten er nog veel meer mooie plekjes op ons. Morgen reizen per boot en daarna per bus naar Krabi Town (hier waren we in 2013 ook al eens) om vanaf daar de dag erna door te reizen naar één van de prachtige eilanden aan de westkust van Thailand. Of het Koh Yum, Koh Yao Noi, Koh Yao Yai of Koh Mook gaat worden weten we nog niet, maar in ieder geval gaan we nog minimaal één eiland bezoeken.

Het plan is om nog een week (of misschien twee) in Thailand te blijven en om dan door te reizen naar een nieuwe bestemming. Welke bestemming dat wordt zijn we op dit moment aan het uitzoeken. Want hoewel we al heel veel hebben gezien in Azië zijn er nog zoveel mooie plekken die op ons wensenlijstje staan. Keuzes maken is moeilijk. We houden jullie op de hoogte!

Geniet van het lekkere weer in Nederland! Of is dit alweer voorbij? En geniet nog even van de foto’s hieronder. Liefs vanuit Koh Tao!

Sairee beach Koh Tao Thailand

John Suwan viewpoint Koh Tao Thailand

Sairee Beach Koh Tao Thailand

John Suwan Viewpoint Koh Tao Thailand

Sairee Beach Koh Tao Thailand

Sairee Beach Koh Tao Thailand

snorkelen Koh Tao Thailand

John Suwan viewpoint Koh Tao Thailand

Nangyuan Koh Tao Thailand

Nangyuan Koh Tao Thailand

Meer lezen over onze avonturen in Thailand? Je leest hier al onze traveldiaries terug!

Kirsten | Travelaar.nl - 30 jaar. Gek op; Tropische temperaturen, paradijselijke eilanden, malibu cola, tapas, sushi, hardstyle, hardcore, bordspellen, goede series en steden met een rauw randje. Hekel aan; Kou, sneeuw (eigenlijk gewoon de hele winter), uber-toeristische oorden, pittig eten en bier Favoriete landen: Laos & Spanje

Lees meer

13 reacties op “Reisdagboek #31: Koh Tao, het paradijs van Thailand”

 1. Geja schreef:

  Prachtig, verhaal en foto’s .

  Gr peter en geja

 2. Koh Tao klinkt echt geweldig en de foto’s zien er ook geweldig uit! In Nederland is de zomer gelukkig nog even aan de gang, ook al wordt het minder. Ik ben benieuwd naar jullie volgende bestemming!

 3. Malou schreef:

  Leuk! Die view points lijken me mooi maar zoooo irritant dat je overal voor moet betalen.
  Ben heel benieuwd naar jullie volgende bestemming.

 4. karlien schreef:

  Leukk! Wij gaan van de winter naar Thailand en ik denk dat we Koh Phangan en Koh Tao toch maar wel gaan bezoeken.

 5. Co schreef:

  Wauw, wat is het daar geweldig mooi! Wel balen dat je voor al die viewpoints moet betalen.

 6. Yvonne schreef:

  Wat een paradijsje zeg! Prachtig. Aan die kant zijn wij nog niet geweest, maar van de 3 eilanden die daar liggen lijkt Ko Tao me het mooist (en vooral: minst druk) Leuk jurkje Kirsten 🙂

 7. Echt geweldig, die fijne (tropische!) foto’s van jullie! Wel balen van al die toegangsprijzen joh, daar heb ik het ook al met je over gehad op Twitter. Moest wel lachen om het feit dat Erick het geld gewoon terug heeft gehaald. Groot gelijk! 😉 Leuk dat jullie snorkeltour meer plekken aan deed én dat je eten kreeg! Ik ga het wel onthouden hoor, de mooiste snorkelplekken zijn dus wat jullie betreft de Perhentian eilanden in Maleisië en de Gili eilanden in Indonesië. Check!

 8. Sabine schreef:

  Heel mooi! Jammer dat je overal zo veel voor moet betalen, maar de omgeving lijkt me de trip zeker wel waard!

Reageer op dit artikel

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.